Кафедра українознавства

Мова:

Новини

ХНУРЕ у ТРЦ Нікольський

ХНУРЕ у ТРЦ Нікольський

24.04.2024

Готовий до надзвичайно захоплюючих вихідних із Першим серед кращих? 🔥

Вже цієї неділі в тебе є крута можливість дізнатись абсолютно все про студентське життя в ХНУРЕ:
〰️ Тематичні зони і майстер-класи від кафедр
〰️ Цікавезні квести та Kahoot
〰️ Подарунки та призи від партнерів та ІТ-компаній

Докладніше
Всесвітній день книги та авторського права

Всесвітній день книги та авторського права

23.04.2024

Сьогодні Всесвітній день книги та авторського права. Це професійне свято тих, хто любить і вивчає Слово – авторів, видавців, бібліотекарів, читачів, критиків та, звичайно ж, філологів.

Свято було затверджено у квітні 1995 року Генеральної конференцією ЮНЕСКО. Це данина поваги до книг та авторів. Головна мета свята – пропагування читання і книговидання, привернення уваги до культури писемного слова, а також до питань авторського права і захисту інтелектуальної власності.

Докладніше
125 років від дня народження Григорія Довженка

125 років від дня народження Григорія Довженка

22.04.2024

Сьогодні ми відзначаємо 125 років від дня народження українського художника-монументаліста, живописця, художника кіно, заслуженого художника УРСР Григорія Овксентійовича Довженка. Він працював у галузях станкового живопису, станкової графіки, монументально-декоративного мистецтва.

Народився 22 квітня 1899 у с. Полтавка (нині м. Баштанка Миколаївської обл.). 1922 року Г. Довженко вступає до Одеського художнього училища, після закінчення якого працював художником на Одеській кінофабриці. Серед відомих робіт цього часу треба згадати «Охоронець музею», «Перекоп», «Право батьків», «25 000».

Докладніше
День довкілля

День довкілля

20.04.2024

Щорічно в третю суботу квітня в нашій країні відзначають День довкілля. Це свято було започатковано згідно з Указом Президента України «Про День довкілля» від 6 серпня 1998 р. № 855/98. Головна мета свята – підвищення рівня свідомості українців у питаннях, що стосуються збереження навколишнього середовища.

Щорічно громадські організації проводять заходи, які спрямовані на поліпшення стану навколишнього середовища, – очищення водних джерел, висадка дерев, наведення порядку на вулицях, у парках і скверах, збереження заповідних об’єктів, а також поширення екологічних знань завдяки проведенню конференцій та лекцій, що підвищують усвідомленість населення в екологічних і природоохоронних питаннях.

Докладніше
170 років від дня народження Миколи Федоровича Сумцова

170 років від дня народження Миколи Федоровича Сумцова

18.04.2024

Сьогодні ми відзначаємо 170 років від дня народження Миколи Федоровича Сумцова, українського фольклориста, етнографа, історика мистецтва, літературознавця, бібліографа, педагога, громадського діяча, доктора філологічних наук (1885), професора (1889), Член-кореспондента Чеської АН (1899), дійсного члена УАН (1919).

Микола Федорович навчався в Харківській гімназії, 1875 року закінчив Харківський університет. 1881 року захистив магістерську дисертацію «О свадебных обрядах, преимущественно русских». Докторську дисертацію, присвячену творчості Лазаря Барановича захистити не вдалося через звинувачення в «українофільстві». Науковий ступінь доктора він одержав 1885 року за дослідження «Хлеб в обрядах и песнях».

Докладніше
Підсумки конференції «Україна в історико-культурному та мовному просторі»

Підсумки конференції «Україна в історико-культурному та мовному просторі»

17.04.2024

16 квітня 2024 року у межах 28-го Міжнародного молодіжного форуму «Радіоелектроніка і молодь у ХХІ столітті» кафедрою українознавства було проведено конференцію «Україна в історико-культурному та мовному просторі». Завдяки дистанційній формі проведення до нас змогли долучитися всі охочі з різних куточків світу.

Цього року учасники конференції взяли участь в обговоренні питань, що пов’язані з етапами розвитку української мови, способами творення професійних термінів, етикетом професійного спілкування, ролі мови у становленні ідентичності українського народу, впливом особистості на розвиток української культури та багато-багато інших.

Докладніше
День працівників ракетно-космічної галузі України

День працівників ракетно-космічної галузі України

12.04.2024

У цей день, 12 квітня 1961 року, Юрій Олексійович Гагарін вперше в світі на космічному кораблі «Восток» здійснив орбітальний обліт Землі. Він зробив один виток навколо земної кулі, який тривав 108 хвилин, відкривши епоху пілотованих космічних польотів.

За рішенням Міжнародної авіаційної федерації (ФАЇ) 12 квітня відзначається як «Всесвітній день авіації та космонавтики».

Докладніше
Міжнародний день визволення в’язнів нацистських  концтаборів

Міжнародний день визволення в’язнів нацистських концтаборів

11.04.2024

Міжнародний день визволення в’язнів нацистських концтаборів – це пам’ятна дата, що відзначається 11 квітня. У цей день ми вшановуємо жертв нацизму, які загинули в стінах таборів смерті.

Докладніше
Цікаві вихідні з ХНУРЕ

Цікаві вихідні з ХНУРЕ

03.04.2024

Цікаві вихідні з ХНУРЕ, так ще й офлайн🔥

Так-так, ми теж ду-у-уже раді цій новині!

Докладніше
Приймальна комісія ХНУРЕ поспішає на допомогу❤️

Приймальна комісія ХНУРЕ поспішає на допомогу❤️

01.04.2024

Приймальна комісія ХНУРЕ відкриває мережу онлайн консультаційних центрів з питань вступної кампанії 2024.
На ваші запитання дадуть вичерпні відповіді наші онлайн-консультанти – заступники відповідального секретаря Приймальної комісії ХНУРЕ:

Докладніше
ХНУРЕ ПРОДОВЖУЄ ПРАЦЮВАТИ В УМОВАХ БЛЕКАУТІВ

ХНУРЕ ПРОДОВЖУЄ ПРАЦЮВАТИ В УМОВАХ БЛЕКАУТІВ

30.03.2024

Поки наші енергетики творять дива, повертаючи електроенергію до Харкова та області, ми продовжуємо працювати на повну потужність!

Минув непередбачувано складний тиждень, й ми в ХНУРЕ пишаємось тим, що вкотре згуртувались та впорались із повноцінним забезпеченням освітнього процесу, проведенням офлайн-занять у метрошколі, та всіма поточними запланованими завданнями. Студенти та аспіранти університету продовжують здобувати знання в дистанційному режимі, тоді як працівники на робочих місцях провадять освітній процес, готуються до акредитаційних експертиз, оновлюють навчально-методичні бази.
https://nure.ua/khnure-prodovzhuie-pratsiuvaty-v-umovakh-blekautiv

Докладніше
Міжнародний день театру

Міжнародний день театру

27.03.2024

Щорічно, починаючи з 27 березня 1961 року, відзначається Міжнародний день театру. Рішення про відзначення цього дня було прийнято на IX конгресі Міжнародного інституту театру при ЮНЕСКО. Цей день традиційно у всьому світі  проходить під девізом «Театри як засіб взаєморозуміння та зміцнення миру між народами».

Слово «театр» походить від грецького «theatron» й означає місце для показу драматичних творів мистецтва перед публікою. Батьківщиною театру вважається Стародавня Греція – уперше про театр згадується в джерелах, датованих 497 роком до н.е., де йдеться про проведення свята, присвяченого богу Діонісу. Перша будівля театру з’явилася у Римі 55 року до н.е. Там виконували вірші та невеликі п’єси, переспіви легенд та міфів.

Докладніше